31.8.08

Sauenes eget museum

Neida, jeg impliserer ikke at det var alle oss som var på Folkemuseet i dag som gikk i flokk, det var virkelig sauens dag på Bygdøy. En gang i året setter Folkemuseet fokus på everything wooly, fra klipping til vasking til karding til spinning til farging til strikking til - vakre strømper.

Det kan være nødvendig når barnet peker på udyret og spør:
- Bestemor, er det en ekte sau?

Og jeg hadde med meg håndteinen min med spørsmål til T. om hun kunne lære meg å spinne? Ja da, det kunne hun. Ja da, det skulle hun ha kunnet gjort hadde jeg ikke manglet spinnegenet. Selv mener hun at det tar mer enn femten minutter å lære det, men jeg er ikke så sikker, jeg.
Mens vi satt der og T. prøvde å lære den enbenede å danse (undertegnede) kom Ossian Kidholm og inviterte oss på 20 timers spinnekurs.
- Helt gratis, dere må bare komme dere til Notodden på egen hånd.
Etter det gikk det bare nedover med birds hand'en min.

Nei nå ble jeg sulten på fårikål ;D

-- Redigert for bilde ---
Ingrid har tatt bilde av meg ... når jeg prøver å lære å spinne med håndtegn.

30.8.08

4 forskjellige kantareller

I nydelig skog-silt solskinn var vi på soppjakt i dag, og fant massevis av spiselig sopp! Vi plukka litt risker og skrubb, men vi fant fire forskjellige typer kantareller som ble hovedmengden i kurven vår: Traktkantarell (Craterellus tubaeformis), svart trompetsopp (Craterellus cornucopioides), vanlig kantarell (Cantharellus cibarius) og gul trompetkantarell (Craterellus lutescens) :D

Det er ikke ofte man kommer over den svarte trompetsoppen, så det var særlig gledelig.

Hvor man finner så mye matsopp? For eksempel på Nesodden utenfor Oslo. Da vi tok ferja hjem igjen kom det en dame bort til oss og inspirerte fangsten. Hun likte det hun så, men la likevel til at hun nettopp hadde vært i skogen selv og funnet 4 kurver med steinsopp. Dét fant ikke vi, så vi får være fornøyd med kantarellen i stedet.

We found a lot of eatable mushroom today, more specific four different cantharelluses. It's not often one finds the black cantharellus, Craterellus cornucopioides, so we were very happy abot that catch :)

27.8.08

Vrangt. Og helt rett.

-- Redigert post 28.8.08 --
Merete gjorde meg oppmerksom på i kommentaren sin at det jeg kaller vrangt vrangt i posten nok skal hete vridd vrang. Det høres unektelig litt bedre ut, ja.
---
Jeg har lært å strikke vrangt. Ingen liten bedrift med tanke på at jeg har strikket vrangt i mange år allerede.

På siste SnB Oslo lærte Synnøve på den ene siden meg å strikke en enklere vrang enn jeg har strikket hittils. Og så lærte Elizabeth på andre siden av meg, en annen måte å strikke vrangt - en som hun hadde funnet på selv. I tillegg så lærte jeg å strikke vrangt vridd vrangt når jeg skulle lære Elizabeths metode, så ikke kom her og si jeg ikke er lærevillig.


Å strikke vrangt vridd vrangt (på engelsk p tbl) er en teknikk som skulle brukes på sokkene Paraphernalia. Jeg strikka først en sokk med vanlig vrangbord (Norwegian purl) før jeg lærte å strikke vrangt vrangt, og dermed måtte jeg hadde jeg lyst til strikke et nytt par.


Vitale tall:
Hver sokk veier 46 gram, jeg har brukt mitt for tida yndlingssokkegarn, Wollmeise i fargen Frosch, og strikket på pinner 2,5 mm.

Og fortalte jeg at jeg vant muligheten til å betale 1400 kroner for å delta i Wollmeises sokkeklubb :D)

Last week I learned that there are more than one way to purl. I have always knitted Norwegian purl (I didn't even know there was a name for it until recently), but now I even know how to twist a purl (p tbl). Which came very handy knitting these socks, Paraphernalia.

And did I tell I was lucky and won a place in the Wollmeis Sock Club :D

26.8.08

VK Fall 2008

Jeg abonnerer allerede på et strikkeblad, Interweave Knits, men syns vel kanskje det er litt trøgt, litt uspennende. Jeg begynte å abonnere akkurat da Eunny Jang overtok som redaktør, og syns ikke hun har innfridd forhåpningene. Et og annet mønster, ja, men sånn helhetelig, nei.


Men så kommer Vogue Knit, og når jeg plukker det opp på Narvesen til 119 kr. så merker jeg at det er akkurat alt jeg vil at et strikkeblad skal være: Man (jeg) føler at det dekker mitt strikkebehov, det er et blad som har strikketøy som er i tiden. Det er rett og slett moderne. Noe av det er altfor moderne for meg, men votter, jakke, genser ... jeg har bare lyst til å si opp jobben og begynne å strikke (nei da, jeg jobber for å kunne strikke, jeg strikker ikke for å kunne jobbe).

Bladet anbefales på det aller varmeste.

I already subscribe on Interweave Knits, but I am not too happy about it. I find it a bit boring, outdated. One or two patterns, alright, but not like the new VK Fall 2008 where the whole magazine is modern and fits my knitting needs. More than I expected :)

22.8.08

Bruk en fredag-prosjekt

På strikkekafeen på tirsdag sa jeg temmelig skarpt til en medstrikkerske:
- 2000 for å delta i en sjalstrikkeklubb?! Galskap! Det ville jeg aldri ha gjort!
Og det er sant. Dét ville jeg ikke ha gjort.

Men da glemte jeg å nevne at jeg ønsker å delta i en sokkeklubb som koster 1400 for ett år.
- Da får du mye garn, mange oppskrifter og mange sokker, da, spør du kanskje.
4 utsendelser med to garnhesper per gang ... sier jeg litt beskjemmet over meg selv. Det ville du kanskje aldri ha gjort, sier du kanskje. Men kanskje en veske til ... eller noe annet. Vi har vel kanskje alle noe vi både bruker mye penger på og som vi rødmer lett over.

Eller?

Uansett, i dag har jeg sittet inne i finværet bare for å få med meg en garnoppdatering på Wollmeise. Jeg er virkelig hekta. Jeg fikk til og med tak i en dingsebums til nettleseren min som oppdaterer siden automatisk så jeg kunne sitte å strikke og høre på lydbok (Hitchhikers Guide to the Galaxy) samtidig som jeg ikke gikk glipp av starten på oppdateringa. Garnet til Claudia forsvinner i løpet av veldig kort tid, og vi var mange som satt og ventet, verden over (Nederland, England, USA, Hawai, Australia). Vi får bare anslagsvis en dag når oppdateringa skal skje, og da gjelder det egentlig bare å sitte pal.
Jeg fikk tak i nesten alt garnet jeg hadde satt opp på lista mi, 8 hesper a 150 gram sokkegarn til den nette prisen av 1200. Og da er ikke fortolling betalt ennå ...

Det Synnøve prøvde å fortelle meg er at er man hekta så er man. Unnskyld, Synnøve, jeg skjønner egentlig akkurat hva du snakker om :D

I am hooked on the yarn Wollmeise. Needless to repeat maybe? Today I spent the whole day sitting inside, listening to Adams Hitchhikers Guide to the Galaxy, knitting and waiting patiently. And I got my yarn!

20.8.08

Kjærlighet med pinner

Noen som husker at jeg skulle gifte meg i fjor? Søstra mi husker det i hvert fall, hun snakker fortsatt ikke med meg etter at vi avlyste det. Nå ja, vi er unge, hun har fortsatt tid til å tilgi meg.

Nesten på dagen året etter giftet Bård og meg likevel. I all stillhet så det ikke skulle gå galt igjen. Så skal vi sende ut takkekort for presangene vi fikk i fjor ... Men to takkekort kan sendes til SnB-gjengen her og nå:
- Takk for sjampagnen og takk for garnet! Bård er fortsatt overveldet over sjampagnen, jeg over garnet :D

Kjærlighetene er spist opp allerede, men sånn er det jo med alt som er godt :D

Hvis du lurer på om vi brukte de ringene vi bestilte i fjor er svaret ja :D

Last year Bård and I was to get married, but it all went wrong ... well, these things happens, right ;) This August we got married very, very quietly not to upset the marriage gods, and at last we can start to send out thank you-cards. But I can thank SnB Oslo here for the champagne and the yarn. Bård can't forget the champagne, I suppose I wont forget the yarn :D

17.8.08

FO. Heartland Lace Shawl. Igjen.

Egentlig er livet for kort og oppskriftene for mange til å gjenta ett eneste av dem, men det hender jeg gjør det likevel. Kanskje fordi de, oppskriftene, er gode, kanskje fordi de er enkle, kanskje fordi resulatet blir så tilfredstillende, eller kanskje - som jeg tror er aktuelt her, fordi jeg trenger en oppskrift som både er enkel nok til å strikke på reise, og som jeg vet jeg blir fornøyd med.


For andre gang har jeg strikket Evelyn A. Clarks Heartland Lace Shawl, og for andre gang på reise.
Jeg brukte pinner 3 mm, og garnet er det fantastiske silkeull-garnet, JaggerSpun Zephyr Wool-Silk 2/18, et ekte lace-garn. Sjalet er en gave til en venninne som skal gifte seg så da passer silkekvaliteten veldig godt, syns jeg :)

Helt tilfeldig ble også bergensbaserte strikker ferdig med sitt sjal i samme garn og farge.

For the second time I have knitted Evelyn Clarks Heartland Lace Shawl. Travelling to Istanbul I needed something I knew was going to be beautiful in the end, no time for experimenting when I only had one pattern to bring.
I used purple JaggerSpun Zephyr Wool-Silk 2/18, on needles 3 mm.
And just by chance, the Norwegian knitter strikker just finished her shawl in the same colourway and yarn this week.


-- Red./Ed. 19.8. --
B. hjalp meg å vise fram sjalet/B. helped me showing off the shawl.

14.8.08

P1

Egentlig skulle tittelen være P3, men den er allerede brukt opp, og etter min mening på helt galt grunnlag, av Supernøtt som har passert 40 pelliser!
Men inspirert av henne viser jeg likevel min bittelille balkongsamling av planter jeg mente var verdt å dra med fra Bergen :)


Jeg har egentlig 3 stk pelargoniaer for tida: Pelles fader (som hos meg bare er i knoppstadiet ennå), Velvet Duet og den som er avbildet, Paton's Unique. Den sistnevnte dufter sure føtter og minner meg om en migrenetur i Quart-kø fra Kristiansand til Oslo for noen år siden ... brrr ...

Den mørkerosa storkenebben som er på høyre side er 'Nautesund', en plante som ble oppdaget og satt i salg av Håkon Vangsnes på Nautesund planeskole. Og så har jeg en 5-8 andre storkenebber med meg også, og de stortrives i pottene mine på balkongen :) Jeg skal presentere dere etter hvert.

Inspired by Super Nut I just wanted to show my pelargoniums and cranesbills living on my balcony. Three pelargoniums (wrongly called by a lot of people geraniums - which it is not!), and my 5+ cranesbills (which are the rightly named Geraniums).

13.8.08

I dare you ...

... to find a more charming knitter than this sweet, old man I found in Istanbul :)



My vacation is over, I am back from Istanbul with (some) Turkish wool ... :D

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...