26.2.10

Forts. Større plagg med hjemmefarget garn, del 3

Som nevnt tidligere har jeg ønsket å strikke et større plagg med forskjellige innfargninger av hjemmefarget garn. Jeg prøvde tidligere engang i Molly av Wollmeise. Det gikk ikke så bra, så jeg bytta bort dét garnet.

Men det var før jeg ble litt mer tålmodig, og litt mer eksperimentvennlig - jeg regner med at det har noe med at når jeg ble sikrere på å strikke gensere og få dem til å passe meg, kunne jeg eksperimentere med andre ting også? Som dette med forskjellige innfargninger.

Her er det ferdige resultatet i hvert fall. Og jeg vil si, bortsett fra knappestolpene (som kun er strikket i ett garn), så er det ikke mye tydelig at denne jakka er laget av garn fra forskjellige innfargninger. Jeg har konsekvent strikket annenhver omgang med hvert sitt nøste. Knappestolpene er litt lysere, men på den annen side foregår det andre ting der: de er ribbestrikket og det er knapper der som tar litt oppmerksomhet, så jeg vil ikke si at det er påtagelig. Jeg syns at det også er litt tydelig på ermene, men når jeg prøver å vise de reelle fargene (og ikke den mer lyse varianten som jeg gjør her i bloggen), så er det mindre synlig.


Men jeg har et annet problem, som jeg lurte på om noen kunne hjelpe meg med? Jeg er ikke helt stø på dette med klippekant.
For en stund siden hadde jeg en samtale med Allium ang klippekanten på den blå malta-jakka mi. Som jo har tre lag akkurat innafor knappekanten: 1. jakka, 2. klippekanten og 3. den strikka kanten som skal skjule klippekanten. I løpet av samtalen overbeviste Allium meg at 3 lag nok er ett lag for mye. Så på denne jakka skulle jeg prøve meg med to lag, jakka selv og klippekanten.
Men som syntes av bildet under så blir klippet fra klippekanten synelig når jeg ikke knapper helt opp. Så noe skulle jo ha skjult den, men hva? Hvordan?


Jeg var innom garnbutikken Tjorven og spurte, men jeg skjønte nok ikke helt hva de foreslo: At før jeg klippa opp klippekanten så skulle jeg strikke på en kant. Denne skulle skjule klippekanten uten å lage tre lag. Er det noen som har bilder av dette, eller som har gjort det og kan gi meg det inn med t-skjeer? Eller har andre ideer?

21 kommentarer:

  1. Hei!! Nå har du fått fram mønsteret helt utrolig flott!! Jeg har jo laget samme jakke. Sydde 2 sømmer på hver side med maskin og klippet. Fikk også sårkant sånn som du viser. På mønsteret viser de en hekle teknikk so jeg ikke kjenner, eller turte å prøve. Men den hekle teknikken vil antagelig dekke sårkanten. Jeg tenker å sy på et stoffbånd på baksiden på min. Tynt bomullsstoff. Men da blir jakka mindre tøyelig i front. Så jeg er sannelig ikke sikker.... AnneKari:-)

    SvarSlett
  2. Jeg har prøvd litt av hvert når det gjelder "klippekanter".
    Jeg har strikket på en kant på baksiden, der jeg har plukket opp masker i selve "opplukket" for vrangborden/knappekanten (på vranga). Skjønner? Da strikker man en glattstrikket kant som akkurat dekker selve sårkanten, og så syes denne pent til knappekanten på vrangsiden. Jeg er i grunnen ikke så glad i denne løsningen siden det lager liksom en kant, nærmest en perforering, på knappekanten. Og det kan tendere til å bli litt klumpete.

    Eller du kan strikke dobbelbrettede knappekanter...

    Men mitt beste tips er å finne et pent bånd, gjerne litt dekorativt og ikke for bredt, og sy det over klippekanten. Pass på at det ikke strammer, og at de blir like lange på begge sider ;o)

    Lykke til!

    SvarSlett
  3. Anonym26.2.10

    Jättefin! Jag gillar färgerna.

    SvarSlett
  4. Jakka ble veldig fin!!!
    Jeg er ingen ekspert på oppklipping av jakker, men jeg får altså tre lag: Selve jakka, klippekanten brettet tilbake, og selve knappestolpen som sys som et belegg over klippekanten for å skjule trådender/klippekant. Quiltefias tips over her er lurt, men hvis man kun skal benytte seg av strikket materiale, må det da bli tre lag??? Hvis det finnes en annen måte, som du etterlyser, må det være en genistrek, og da ville det vært flott om du blogget om den, så resten av menneskeheten fikk ta del i dette! Ble veldig nysgjerrig på dette mysteriet!

    SvarSlett
  5. Snygg kofta. Jag brukar sticka 4-5 maskor extra i slätstickning längs den resårstickade framkanten. Jag syr fast min kant innan för de extra maskorna och sen syr jag ner kanten över min klippkant. Jag har gjort så här flera gånger och det har gått bra. Hoppas att du förstår även om det är på svenska. Lycka till.

    SvarSlett
  6. Ååå den jakken ble fin!!! Elsker fargen. Jeg kan ikke hjelpe deg med klippekanten, er nok ikke dreven nok til å kunne sånt :) så jeg ville bare ha sydd på ett bånd...rent hypotetisk selvsagt. I den virkelige verden hadde jeg sikkert ikke gjort noe som helst :)

    SvarSlett
  7. EvaL8, jeg skjønner svensken din, men jeg får ingen bilder i hodet av hva som skjer. Det kan høres ut som det hun på Tjorven prøvde å forklare meg, men jeg tror rett og slett jeg trenger bilder på det.
    Quiltefia, strengt tatt kunne vi vel kanskje klipt helt inn til symaskinsømmen også, det er jo det som skjer i praksis på heklekanten. Men jeg er litt for ny i dette til å våge det.
    Knittynetty, jeg tenkte også på det med bånd; jeg ha noen veldig vakre kinesiske. Det var vel sånn de gjorde det på gamle kofter? De har jo så vakre bånd inni?
    Men de skal jo syes på ... men jeg kunne tenke meg å prøve det ... I'll be back :)
    Annepålandet, ja, og jeg har ikke vært misfornøyd med tre lag tidligere. Det var egenlig bare det at da vi diskuterte det, Allium og jeg, at det falt meg inn at det kanskje var ett for mye. Neste gang tror jeg likevel jeg vil gjøre det som jeg alltid har gjort det. Det ser ikke ut til å finnes noe godt alternativ - bortsett fra det med bånd, da.

    SvarSlett
  8. So fin jakke det vart til slutt.

    SvarSlett
  9. Jakka ble kjempefin! Nydelig blåfarge i bunnen!
    Knappestolper, ja...det er lenge siden jeg har klippet opp kofter....men jeg har alltid lagt opp ekstra masker inn mot kofta og strikket dem i glattstrikk, og så sydd den fast over klippekanten. Det blir vel kanskje 3 lag ? På de islandske lopigenserne ble oppklippskanten dekket med heklekant. Eller det ble sydd over med kastesing/heksesting hvis det ble sydd i glidelås.

    SvarSlett
  10. Anonym26.2.10

    Superflot cardigan! Jeg tror at jeg har gjort netop det du efterlyser. Hvis du kigger på Annes Folklore (og min - jeg hedder cjsp) så kan du se at vi har strikket en kant som man syr fast på indersiden og som dækker dine tråde. Det bliver vældig fint.
    Hilsen
    Christina

    SvarSlett
  11. Jag har gjort ett blogginlägg med bilder. Hoppas att det är till hjälp.

    SvarSlett
  12. Hm, ja jeg gjør altså sånn som EvaL8 beskrev, jeg greide bare ikke å beskrive det så elegant som henne :)

    SvarSlett
  13. Hvis knappestolpen består av f.eks 8 "levende" masker, som du har på en tråd mens du strikker bolen, kan du da, når du tar dem på en pinne legge opp 4-5 ekstra masker i det du begynner å strikke stolpen. Dette gjør du i den enden som skal overlappe med bolkanten.

    Du starter med 8 masker. Fra ytterkanten av stolpen og "innover" ser det slik ut:

    VVVVVVV

    Så legger du opp 4 nye masker mot bolen (dette blir da høyre side av kofte sett fra innsiden):

    VVVVVVVV + VVVV

    Så strikker du de 12 maskene hele veien (istedenfor bare 8). Du gjør motsatt på venstre siden:

    VVVV + VVVVVVVV

    Så syr du stolpen til bolen MELLOM de 4 og de 8 maskene. Da har du en løs "flap" som du bruker til å dekke over kanten/sømmen. Da gjenstår det bare å sy ytterkanten av dette til bolen

    [ytterkant]VVVVVVVV[søm]VVVV[søm]

    og

    [søm]VVVV[søm]VVVVVVVV[ytterkant]

    Jeg skulle akkurat til å ta et bilde av en kofte jeg strikket for et par år siden, men batteriet er dødt. Skal gjøre det i morgen.

    Lykke til.

    SvarSlett
  14. Nydelig genser!

    For klippkanten - har du prøvd heklet kant før du klipper? her http://www.eunnyjang.com/knit/2006/01/the_steeking_chronicles_part_i.html finnes detaljert forklaring og bilder.

    Hun har beskrevet teknikk som skal brukes i stedet for maskinsøm og det er ikke anbefalt for superwash ull, men tenkte at hvis du heklet kant ETTER du sydde med maskin, dvs heklet over maskinsømmene, vil klippekanten bli skjult i heklet kant

    SvarSlett
  15. Jeg kan ikke bistå med tips om klippekanter, men der ser jeg at du får god hjelp av andre. Jeg er bare innom for å si: Så flott jakke!!

    SvarSlett
  16. For en flott jakke du har strikket.
    Nå er det lenge siden jeg har klippet opp til jakke, men jeg strikket alltid en kant innenfor der jeg hadde klippet, og sydde den over sårkanten. Synes det gikk greit, jeg, men det kommer jo ann på hvor tykkt garn man har strikket med.
    Jeg har også sydd på et bånd over sårkanten, men som du sier, så blir det ikke så elastisk, men det ser da pent ut, både foran og inni jakken.

    SvarSlett
  17. Flott jakke! Fargene var fine sammen :) Har ikke helt tolmodighet til å strikke jakke på så små pinne.. annet enn til baby ;)

    SvarSlett
  18. Jeg har ingen ideér eller teskjeer, men må bare si at jakka de ble kjempeflott!

    SvarSlett
  19. Kan ikke si annet enn at den ble helt nydelig!

    SvarSlett
  20. Nydelig, nydelig jakke! Denne falt jeg virkelig for, elsker slike rundstrikka gensere & jakker med mønster! Jeg er dårlig på klippekanter og den slags, derfor blir det bare gensere på meg, men kanskje jeg burde prøve?

    SvarSlett
  21. Tusen takk for alle gode råd og forslag og ideer, og særlig til Kverulantinnens billedliggjøring med bokstaver :D)
    Det høres jo ut som om tre lag er fasitsvar, i hvert fall skjønner jeg det sånn. Så da fortsetter jeg med det. Kverulantinnen, det er sånn jeg gjorde det på tidligere jakker (2? 3?), takk for at du trygga meg på det.
    Mien, det mønsteret (Plum Frost Cardigan) er et engelsk mønster som både anviser jakke og genser :)

    Tusen takk til alle som har lagt igjen kjempehyggelige kommentarer!

    SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...