30.12.10

Restgarnprosjekt nr. 1

Bare et forslag hvis du har mye restegarn, gjerne i en frisk barnevennlig-barnehagesynlig fargerblanding, for eksempel i Wollmeise, er dette gratismønsteret fra Ravelry.

Det er Mariann som har skrevet det, I really don't want knitted pants when turning 4.

Jeg har ikke i like stor grad som mønsteret tilsier byttet pinner gjennom buksa, men brukt 2,5 mm hele veien.

Lengden på beina er kanskje det som gjør størrelsen. Ribbestrikking er per definisjon veldig fleksibelt, så det samme antall masker kan brukes både av 2-åringer som kanskje en liten 5-åring. Men lengden må avpasses. Jeg har strikka for en ganske lang 3-blir-øyeblikkelig-4-åring, og den er 64 cm i hel lengde og 40 cm fra skrittet og ned.


Og så kan man bare brette opp beina i den perioden den er for lang. Jeg strikka en til samme barn i høst og da blei beina bare noenogtredve, og litt for korte.

Den første buksa veier 180 gram så det er et godt prosjekt for å bli kvitt rester. Jeg fikk bytta til meg noe 100 % merino Wollmeise i friske farger  som jeg tenkte jeg skulle lage enda en bukse av. Da er det er denne som blir forbildet.

27.12.10

Tusen takk, julenissen!

Det er sikkert ingen tilfeldighet at Johanne begynner på samme forbokstav som Julenissen - godt planlagt fra tidenes morgen, helt sikkert! At julenissen er en kvinne er jo noe alle oppegående mennesker veit.

Før jul dumpa det ned en presang i postkassa mi, sendt av Johanne. Det skulle vise seg da pakkene ble åpnet (etter midnattsmessa på julaften må vite) at det var den svenske boka Solveigs Vanter. Og det var den beste gaven jeg fikk i år :)

Den er i stort format (A4), og har over 130 mønsterforslag, med diagrammer og oppskrifter og bilder og historier og bakgrunn og enda mer informasjon. Jeg nevnte i forhold til Annemor Sundbøs bok om votter at den var en skattekiste av mønstersnutter - denne boka er det i enda mer grad. Så mange blomster og dyr og annet som kan brukes i sokker, luer, jakker og gensere. 
Og siden det er så mange votter som er strikka er det også prøvd en hel haug med forskjellig garn og garnkvaliteter, i tillegg til mange mulige farger. Her er det mye inspirasjon å hente på så mange, mange nivåer.  Et lite forbehold for dem som liker å strikke mer detaljerte, kompliserte mønstre - dét fins det ikke her. Boka kan minne litt om en noe avansert utgave av boka Gotländske stickmönster.

Boka er svensk og kom ut i Sverige nå i 2010. Jeg forsto ikke det med en gang jeg fikk boka, at boka er ny. Joahnne samler på strikkebøker hun kommer over i antikvariat så jeg tenkte hun hadde jakta for meg. Det er et snodig gammeldagspreg over bildene og fargene i boka - men ikke sjenerende (bortsett fra ett og annet uklart bilde), litt 70-tall. Veldig sjarmerende :)

Her er forøvrig et gratismønster, og på samme nettsted er det både mulighet til å kjøpe ferdigstrikka votter, og å få mer bakgrunnsinformasjon og kulturhistoriske opplysninger som også er å finne i boka.

Boka anbefales på det varmeste ♥

22.12.10

Jeg ønsker alle en fredelig jul og et nytt år fylt av nye strikkegleder.


Det er mye god helse i ullmasker ♥

21.12.10

Teststrikker søkes // funnet :)

Redigert: Teststrikker er funnet, takk :D
---------
Ja, det er lov å håpe sjøl i den søte juletid, ikke sant?

Jeg har strikka disse sokkene som heter Jessi (Ravelry-prosjektlenke), og er en variant av en tidligere Jessi (flickr-bilde) jeg lagde for noen år siden. Siden jeg skal publisere disse som mønster - gratis denne gangen - så trenger jeg noen som kan strikke igjennom mønsteret. 

De er strikka på pinner 2,5 mm og en forkorta rader-hæl så det er ikke sånne supervanskelige, superdetaljerte sokker. Men du må kunne strikke mønsterstrikk, og du må kjenne til tå-opp, forkorta rader (w&t) og helst også strikka felling (at du lager en vrangbord som brettes ned på baksiden og felles ved å plukke opp en maske, strikke sammen og strikkes sammen foregående maske). 

I disse sokkene har jeg eksperimentert med dominerende farge så mine sokker er likt strikka, men fargene er holdt motsatt gjennomgående så den ene har fått blå striper og den andre hvite.
Hvis du strikker dem så hadde det vært fint om du kjente til dette prinsippet, og velger én dominerende farge på begge sokkene.

Mine er strikka i Wollmeise Twin, men du kan velge akkurat hvilket garn du ønsker. Blir de mindre eller større så er ikke det viktig for mønsteret uansett - det er det som heter tilpassa ;)

Send meg en e-post på theneedlelady@gmail.com.

Og ja, det hadde vært fint om de (i hvert fall én for å ha gått gjennom mønsteret) kunne være ferdig i løpet av en måned, og du får en liten takk fra meg for å ha gjort jobben.

17.12.10

Svensk julesamstrikking - bli med!

Den svenske strikkeforeninga Sticka har ikke advenststrikking i år, men julesamstrikking (KAL). Og ikke hvilket som helst mønster heller, men en slags variasjon over mitt (og mange andres, bare for å ha sagt det) Tistelsjal.
Men dette er så vakkert at dette skal i hvert fall jeg være med på. Det røde og hvite under er strikka i Finull, og så har de bilde av et annet som er strikka i Kauni.


Mellom 20. desember og 20. januar legger de ut mønsteret (i biter, tror jeg?) med forklaringer underveis og hjelp og tips. På Ravelry har Sticka en egen gruppe som diskuterer framdriften.
Etter 20. januar 2011 blir mønsteret lagt på medlemssidene og ikke lenger tilgjengelig for oss som ikke er medlemmer. Men alle kan være med, også norske :)

Er det ikke vakkert? Bli med da vel? Jeg skal strikke av det i for meg nyoppdaga norske garnet Botany, men ikke strikk i rødt og hvitt for det har jeg lyst til ;)

16.12.10

Små steg i virkeligheten krever store sprang i fantasien

Det er sant det, som Erik Lerdahl sier. 
En bitteliten strikka hals, 2 rette, 2 vrange, er det mest effektive skjerfet jeg har skaffa meg den siste uka. Med innlagt ørevarmere, nesevarmer, filter for bileksos og kalde vinder nedover nakken på skitur fra Frognerseteren til Sognsvann. Under jakka ser den ut som en stor og tykk genser uten at jeg ser så veldig stor og tykk ut, og blir det for varmt kan jeg lett dra den av meg. 


Den er strikka på pinner 5 mm, i dette tilfellet i det afrikanske garnet jeg prøver ut, men det burde være veldig enkelt å bytte det ut med for eksempel Vamsegarn eller Eskimogarn. Eller noe annet lignede tykt. 


Anbefales på det varmeste ;) 


Og så er jeg ferdig med to av de mønstrene jeg hadde lagt i den prioriterte mappa mi - også to mønstre jeg vil anbefale. Særlig hvis du strikke for baby og små barn. Først Benjamins Voksebody. Jeg har strikka den i sokkerestegarn, i to farger og to merker. Men begge er ganske tynne (jeg har strikka bodien på pinner 2,5 mm), og begge innholder kashmer og merino. Begge er også Superwash. Det blå er et melert  Hedgehog, det hvite er Skinny Bugga!  


Mønsteret er gratis, et kjempepluss, og likevel godt skrevet. Jeg ville ikke hatt noe imot å betale noen kroner for det hadde det kosta noe. Og det fins i tre forskjellige størrelser. Da jeg lasta det ned for en stund siden var det bare en, så jeg har nok strikka en veldig liten body. Siden jeg bruker så tynt garn burde jeg nok strikka en størrelse større. Hvis ikke to. Her er det i hvert fall. 
Tusen takk, Fragaria Bergin, fordi du deler!


Og enda et gratis mønster, er lua Thorpe av Through the Loops! 
Det er over 4000 som har strikka den, skal man tror Ravelry, og den fins nesten i like mane varianter, små og store, damer, herrer og barn. Håndfarget, tradisjonelt, håndspunnet - masse forskjllige typer garn.  
Min er er barnelue, men strikket i den største størrelsen likevel. Grunnen til at den blei så liten er at a) jeg strikker nok strammere enn anbefalt, og b) jeg har brukt pinner 4 mm for å kunne bruke det vakre håndspunnede garnet jeg har fått av Marianne


Jeg har hatt både det og mønsteret liggende og gjære en stund, og endelig klarte jeg å mikse dem sammen. En lue som kommer godt til rette med håndspunnet garn, syns jeg. Lua er strikka på en kveld. Den veier bare 51 gram, og passer en 1 til 2 åring. 

12.12.10

Atter en Hanna Winsnes-rett

Hanna Winsnes-sokkene mine er ferdig, 74 gram hver veier de to sokkene. Eller, sokker og sokker - strømper er vel rettere siden de går litt over knærne.

Jeg har brukt restegarn og føler meg veldig prektig, kanskje jeg lager enda ett par?

 Disse strømpene er strikka på pinner 2 mm, tå-opp for å kunne utnytte så mye som mulig av garnet jeg hadde til rådighet. Og det er ganske mye forskjellig sokkegarn: Dragonfly, Fiberphile, Juniper, Hedgehog ... Selv om de er noe ulike i kvaliteten er det ingen steder det syntes - alt garnet går fint sammen.

Men - egentlig er jeg på vei til desember-prosjektet mitt nå, Benjamin Voksebody (Ravelry-lenke) ...

Har du lyst til å lage Hanna Winsnes-sokker (restegarnsokker) kan du for eksempel bruke denne oppskriften ... 

9.12.10

Det er ikke bare jul ...

... som holder meg tilbake fra å blogge om dagen. Én ting er at det er godt å slippe og blogge hver dag som i november, en annen ting er at jeg jobber veldig mye akkurat nå, en tredje ting er at jeg også spinner (litt), men det viktigste grunnen til at det er stille akkurat nå er at det strikkes mye bak kulissene.

 Jeg har vært så heldig å bli spurt om jeg har lyst til å prøve et afrikansk merinogarn, Tetagarn. Jeg skal innrømme at jeg ikke kjente til et eneste afrikansk garnnavn fra før av (og vi snakker et helt kontinent her!), men er blitt opplyst om at det fins et kjent Sør-Afrikansk, Be Sweet. Og så har jeg oppdaget at akkurat som med gode vinstokker så fins det egna og tilpassa merinosauer som trives veldig godt i det sørlige Afrika.


Tetagarnet er fra Kenya i det østlige Afrika, og garnet er håndspunnet av kvinner som jobber sammen i en produksjonsenhet som drives som et kollektiv. 

Og jeg har fått noen nøster for å strikke med det, og komme med kritiske innsigelser. Pinnestørrelser, fasthet, vaskemulighet, egnethet og holdbarhet er noen av de tingene jeg driver og prøver ut. Og så skal jo den som det strikkes for helst også synes det er godt å bruke, og gjerne også se litt bra ut.
Passer det i det hele tatt i Norge? Fins det et marked for et sånt garn? Kan det tenkes å ha andre bruksområder?

Og ikke minst, liker jeg det? Sånt tar tid å finne ut av. Og sånt er moro. Jeg er veldig glad jeg er blitt spurt.

2.12.10

Og av og til er for mye for mye

Fine farger sammen
Ja, av og til får man bare akseptere at andre har rett.

Annepålandet kommenterte i forrige innlegg at 217 gram restegarn ville bli veldig lange sokker. Jeg hadde tenkt at med mine sykepleier-legger ville det være feil, men ellers takk for innspillet, kjære Annepålandet. Men jeg må visst bite i gresset å si at 148 gram er det nye målet.

Jeg har strikka den ene og stoppa 3-4 cm over kneet, det vil si jeg har brukt 74 gram på den ene strømpa.


De vita tallene er at jeg la opp 20 masker tå-opp, på pinner 2 mm. Og økte på annenhver omgang til jeg hadde 68 masker, strikka 20 cm før jeg strikka forkorta rader-hæl over halvparten av maskene, 34. Akkurat etter at jeg var ferdig med hælen felte jeg 6 masker over et par-tre cm.

Så strikka jeg 13 cm, begynte på ribbestrikking samtidig som jeg økte til 74 masker over tykkleggen over 25 cm.

Jeg har en ribbe helt øverst ved kneet også, en ribbekant som er omvendt av den jeg strikka tidligere. Der felte jeg fire masker over et par cm som jeg så la opp igjen helt mot toppen - ca. 40 cm regna fra der hælen slutta. 

Dette kommer til å bli deilige strømper under langbuksene, kjenner jeg.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...