31.8.14

Første høstmåneden ...

For meg er september først og fremst sopptember. Jeg er redd Torirot Design ikke kan forandre på det, men den skal absolutt få hard konkurranse fra Vottemysteriet-september.


Tori sto også bak mysterievottene i våres, og sjeldent har et strikka mysterium hatt så stor - og entusiastisk - strikkeskare. Jeg tror at Tori til tider følte det var en heltidsjobb? Sikkert en veldig hyggelig en, da, for nå skal hun jammen til pers igjen.

I september er det Mysterievotter igjen, og selv om jeg har teststrikka dem så blir jeg gjerne med og strikker dem pånytt. Jeg var veldig usikker både på fargevalg og garnkvalitet, og har brukt litt tid på å lete. Men da jeg flytta på kurven med håndspunnet garn oppdaga jeg at det var svaret på spørsmålet mitt.


Grå er ikke ideell, kontrastfargen kunne vært varmere, men i hvert fall vil det bli en god kombinasjon. Jeg må strikke på 2,25 og 2,5 mm for at vottene ikke skal bli for store.

Og har du lyst til å være med så kan du kjøpe mønsteret for 15 kr her. For den summen får du et supert vottemønster på norsk og engelsk, og det vil også gi deg en kode så du kan trekke fra summen når Tori kommer med e-bok seinere i høst.

Da syns jeg vi kan åpne september, jeg :D 

29.8.14

Kurbits

What? Kjenner du den følelsen når det liksom er noe inni hjernen din som skrur på en knapp og det blir lyst der inne? Jeg kan bare si at jo eldre du blir jo færre sånne øyeblikk blir det dessverre, fordi det er veldig gode stunder. Så når jeg opplevde det her om dagen blei jeg litt lykkelig.

Jeg satt i samtale med ei dame på Garnkalaset (se forrige post) og så nevnte hun kurbits.
- Hva er kurbits? spurte jeg.
- Det er en svensk dekorstil, svarte hun.


Johanne Ländin (Born to Knit) har et strikkesett som heter Kurbits, og jeg har strikka vottene, men jeg har aldri forbundet kurbits med noe og det var der og da jeg både skjønte at mønsteret hennes har en referanse utafor seg sjøl og at svenskene har noe jeg ikke visste de hadde. Kanskje det er omtrent som om en svenske skulle spørre meg Hva er Selbu, men det hadde altså gått meg totalt forbi.

Kurbits, ja, er virkelig en helt særegen stil. Visste du for eksempel at dekoren på den berømte dalahesten er i kurbits?

Hentet fra Langrenns sider
Og selvfølgelig fins det en blogg, Om kurbits. Hvis du ser rosemaling så er visst det helt rett. Samme Johanne som har designa Kurbits-vottene har en referanse til at kurbits og rosemaling i dette blogginnlegget.

Når jeg søker på kurbits på google er det et hav av bilder som kommer opp og jeg syns de er ganske så ulike i fargene og gleden enn de norske rosemalingsbildene, selv om jeg ser likheten selvfølgelig.

Se på denne søte her:

Hentet fra Ebay
Eller hva med en tatovert kurbits?

Funnet på Pinterest
Men kurbits-elementer brukes først og fremst i broderi og oveflatedekor på votter.

Hentet fra Mettas blogg
Ikke engang Maria bak Marias garn har i noen grad brukt detaljer eller overført det til strikking og strikketeknikker. Kanskje bortsett fra i overført betydning med fargene?

Selv om jeg ser at dette er (litt for) mye av det gode så er vi jo også i en sånn tid der det å hente elementer fra tidligere tiders dekorflora dukker opp over alt, kanskje også i et strikketøy i nærheten av meg? Jeg har ingen planer, men det var artig å oppdage - for meg - en helt, ny verden.

Kudos, svensker. Igjen.

26.8.14

Tester sjøl

Når jobben består i å skrive strikkemønstre er det både avslappende og lærerikt å strikke andres mønstre, litt som å gå på kurs. Når jeg i tillegg får lov til å teststrikke blir det ekstra interessant fordi jeg får se den prosessen som jeg sjøl utsetter andre for, fra forsiden.

Og noen ganger er man ekstra heldig. Da jeg så Connies nye jakke falt jeg pladask og jeg sendte henne en forespørsel om jeg kunne få teste den hvis hun trengte noen. Hun sa ja, og etter måneder med tallknusing og mønstersupport til andre på mine egne mønstre, føler jeg nesten jeg er på ferie nå.


Jeg starta med grå Drops Merino, grå er en grei farge til meg og merinoen deres ville vise fram mønsteret på jakka veldig bra, tenkte jeg. Men første forsøket blei helt feil, jakka blei enorm (selv om jeg hadde gått ned en størrelse etter prøvelappen), og grå ble så tamt. Hvem ser vel grå jakker i soukene i Marokko?

Så da jeg fikk se den nye Tweed-mohair-kvaliteten som svensk Magasin Duett tilbyr og i rødt, bestemte jeg meg for å rekke opp den grå og gå over til rød i stedet.
Det største problemet med garnet er at det fyller ut mønsteret på en annen måte enn alpakka (i den originale jakka) gjør så jeg håper at mønsterdelen i overdelen vil strekke seg ut etter vask og blokking.


Jeg er veldig overraska over hvor drøyt garnet er for øvrig, bildet over viser ca 120 gram. For meg er det viktig når jeg skal bruke jakker at de ikke blir for tykke og tunge. Jakka er kjapp å strikke så dette blir en fin ettersommerjakke. Selv om, neste gang jeg strikker den skal jeg strikke den rundt og klippe opp - når jeg ikke teststrikker.

Her er mer design fra Connie.

24.8.14

Garnkalaset 2014

Ingen ting er vel så datert som selskaper som var i går, men år jeg velger å skrive et lite resyme fra Garnkalaset i Kungälv, Sverige, i helgen så gjør jeg det av to grunner.

Idylliske omgivelser rett øst om Göteborg
For å skryte over svenskene som er så flinke til å organisere og fordi de er så flinke til å støtte opp det som betyr noe for dem. Kl. 18 for et par måneder siden blei påmelding til Garnkalaset åpna. Kl. 18 måtte Petra og Lotta - arrangørene - melde at de 40 plassene de hadde var fullbooka. De sa likevel ja til 43 fordi noen hadde meldt seg på sammen.

Hvem er Petra? Petra er eieren til svenskenes største godtebutikk, Magsin Duett, i Göteborg. Ikke bare har hun yndlingsgarnet mitt, Supersoft (Shetland Soft), men hun har vintage knapper også! Jeg har skrevet om henne og Magasin Duett før.

Hva tror dere denne damen driver med?
Hvem er tant Kofta? Selv om de fleste kjenner henne så er hun altså en svensk garnfarger- og selger, og hun som har utvikla den etter hvert legendariske ovenfraogned kofta som en hel haug med folk, også norske strikkere, har kjøpt mønster på.

Farger på flaske
Og for å fortelle om hvor godt det var lagt opp. De av oss med blå lapper (vi som skulle delta med noe) kom kvelden før og styra og stelte. Det meste var klart til dagen etter.

Tre blå lapper, Mia, Linnea og Clara
Garnkalaset åpna kl 9 lørdag med frukost, alle folkene kom sigende, og fikk litt informasjon om dagen og kursene de hadde meldt seg på (3 av 5 mulig, i prioritert rekkefølge), og så var det bare å vandre fra kurs til kurs. Siden jeg sjøl var en fri fugl gikk jeg og lytta på dem jeg ønska.

Linneas båndkurs
Linneas båndkurs var en øyeåpner på hvordan noe som er bra kan bli skikkelig bra ved å sy på bånd på baksiden av knappbåndene.

Kristins heklekant-kurs
Kristin også kjent for mange som Nitsirk hadde også et øyeåpner-kurs, hvordan sy sammen hekla ruter så teppet blir flatt. Og Clara hadde kurs i latvisk flette, Kristina i flerfargestrikk og Eddy hadde kurs i kitchener stitch.

Anna var som meg, en fri fugl, som bare skulle vise fram noe. Bare :D 
Alle kursene varte ca 25 minutter hver og det var mest å vise fram og svare på spørsmål, ikke så mye å gjøre sjøl. Og det var perfekt, selv om kursholderene måtte holde kurset sitt 3 ganger på rappen, for ca 10 mennesker hver gang. Men når de som har meldt seg på kurs ikke må bidra sjøl senkes terskelen også, stemningen blir mer avslappa. Og det er vel derfor vi ønsker sånne treff, er det ikke? Å lære noe nytt, å treffe hyggelige folk, føle seg inkludert og sett.


Etter lunsj og en runde der folk gikk to og to og svarte på fiberrelaterte spørsmål var det butikker som åpna for salg og strikketid i det flotte veksthuset til Tant Kofta.

Ikke undervurder vakre omgivelser!
Og det var kanskje det siste poenget mitt med dette innlegget også, å fortelle hvor viktig omgivelsene er. Det var endel regn i løpet av dagen, og likevel tror jeg mange av oss kan si vi følte vi var mye ute den dagen? Vi vandra fra Kofferten (garnbutikken til tant Kofta), veksthuset, huset, de tre partyteltene som var satt opp, ut for å se på sokkene til Anna (tant Ulltuss), mellom epletrærne, inn for å kjøpe garn hos Petra, så var det lunsj og kø, og så kom det plutselig svar på konkurransen - det var så mye som skjedde og så mye skjedde i bevegelse. Ingen blei sittende aleine og overlatt på én plass i 9 timer.

Og vakre omgivelser lokker oss også på å dra inn den sosiale verden utafor, med Instagram og Facebook.

Og å lære noe nytt er det beste som fins.

Plutselig er det blitt bånd på Elinokofta mi 
Tycker jag, det.

21.8.14

Månedens variant: Billefrøteppet

Brukernavnet Kamille på Ravelry har strikka Billefrøteppet i rein ull i motsetning til Irmelin som strikka sitt babyteppe i Superwash-behandla garn.

Irmelin strikka sin i Wollmeise, i Natur, Spice Market og Fern (grønn). Med Wollmeises fargepalett blir effekten nesten selvlysende, fargene er så sterke, de står og dirrer mot den hvite bakgrunnen. Som om mønsteret er tegna på teppet, syns jeg. Jeg elsker fargene til Wollmeise og det henger nok sammen med at jeg lager så mye i mønsterstrikk - mønsteret kommer så godt fram.

Billefrøteppet i Wollmeise
Men det fins andre løsninger også. Kamilles fargeskala er mer pastell, litt breder pensel så og si. Den er verken vakrere eller styggere, den er bare annerledes. De lysere tonene i garnet gir et mer forsiktig uttrykk, duser og kanskje roligere? Hun har brukt Kauni i bakgrunnsfargen og DesignClub Duo Merino i billene og rosene.

Billefrøteppet i Kauni og Design Duo
Sånt er ikke lett å se på forhånd, hva slags uttrykk fargene vil gi sammen, til slutt.

Siden det var Superwash-behandla ullgarn måtte Irmelin fram med med symaskinen da hun skulle klippe det opp, det slapp Kamille siden det var rein, ubehandla ull.

Heklemetoden 
Hun hekla to kanter opp og ned på den 7 masker brede klippekanten og klippet opp mellom. Så sydde hun kanten inn på baksiden. Bortsett fra behovet for en heklenål så er det superenkelt da (se Ninapetrinas flotte beskrivelse her). Og som syntes, Kamille plukka opp og strikka vrangbordene først, alltid lurt for ikke å dra i maskene i klippekanten.

Baksiden etter at heklekanten er sydd ned
Baksiden blir en enkel kant, sydd ned med attersting. Og siden Kamille har snodd trådene godt på baksiden er det ikke mye rom for å dra ut lange tråder på baksiden heller.

En veldig flott variant, K. 

19.8.14

Damejakka Loppa

Loppa? Ja, fordi jakka strikkes ovenfra står alle lusene på hodet og de ser loppete ut :)

Loppa i Finull
Dette er ei figurforma, figurnær damejakke i 6 voksenstørrelser, fra 80 cm over brystet til 120 cm. Den strikkes ovenfra og ned, hele tiden rundt bortsett fra i vrangbordene og 8 omganger over ryggen som strikkes med forkorta rader. Rundsalen strikkes med 4 økninger og når den er dyp nok deles den i bole og ermer. Til slutt plukkes det opp masker langs klippekanten til knappekanter og jakka klippes opp.

Også i Finull fra Raumagarn, rød-gylden-variant
Hele jakka strikkes i ett, ingen montering er nødvendig - hvis man ikke tenker på oppklipping som montering da?
Det er nesten en sides forklaring på hvordan strikke forkorta rader, og det er egen billedserie om hvordan bruke heklemetoden i klippekanten.

Loppa i Sheland Soft
Jakka er figurnær og oppgitte brystmål er reelle brystmål – det er ikke lagt inn noe ekstra rom. Velg en større størrelse hvis du ønsker mer rom. Anbefalt garn er Finull/PT2, men strikk den gjerne i tykkere garn og få en større størrelse når du strikker jakke i annen strikkefasthet enn oppgitt i mønsteret. Eller hva med å strikke den i en større størrelse i tynnere garn, som for eksempel Shetland Soft fra Malsen og Mor/Supersoft fra Magasin Duett eller Supersoft fra Holst?

Og med tynnere garn, som Shetland Soft fra Malsen og Mor, eller Supsersoft
fra Magasin Duett eller fra Holst, kan det strikkes en enda tynnere variant.
Mønsteret kommer også med 5 forskjellige fargealternativ med garnnummer, i Finull. Det trengs en bunnfarge og en hovedkontrastfarge, i tillegg til 4 andre farger som brukes i salen og rundt vrangbordene på ermene og i bolen.


Fargeforslag i Finull 

Du kan kjøpe mønsteret for 30 kr her. For norske kjøpere er det et 25 % MVA-tillegg så i praksis koster mønsteret 37,50.

Trenger du mer informasjon kan du spørre i gruppa på Ravelry,  eller i gruppa på facebook, med pinner

6.8.14

Miniklippekurs i Bergen, lørdag 9. august

Malsen og mor holder åpent lager mellom 11 og 14 på lørdag 9. august, i Bergen. Da kommer jeg innom, mest for å kjøpe garn, men også mye for å tilby miniklippekurs i klipping i rein ull. Jeg begynner kl 12.


Jeg har med noen lapper å klippe i, men hvis du har lyst til å delta kan du jo kanskje lage en egen lapp eller to, og ta med? Strikk en lapp, en tube, som om du skulle strikke en vott, rundt og ca 30-40 masker. Over 7 av maskene strikker du klippekant, 1 vrang, 5 rett, 1 vrang. Strikk den ca 15-20 cm lang. Bruk rein ull (altså ikke Superwash eller så kalt Maskinvaskbart). Shetland Soft er helt tilfeldig valgt, helt perfekt til formålet ;)

Og ta med heklenål i størrelse 2-2,5 mm hvis du har lyst til å prøve heklemetoden.

Det er bare å stikke innom, du trenger ikke å melde deg på. Trenger du mer informasjon, spør i gruppa til Malsen og mor på facebook

4.8.14

Nytt mønster, damejakka Elinor

Damejakka Elinor er ferdig og publisert. Den strikkes ovenfra og ned, og kommer i 4 størrelser, 90, 99, 104 og 114 cm over brystet. Strikkefasthet er 24 masker per 10 cm, men siden det er blondemønster foran og glattstrikk på ryggen så vil det være en generell strikkefasthet. Altså, det er målet rundt brystet som teller.

Sponas grønne jakke er strikka i Du store alpakka BabySilk, i størrelsen Small.
Anbefalt garn er hvilket som helst garn som gir rett strikkefasthet, eventuelt at du strikker en mindre eller større størrelse hvis du har løsere eller fastere strikkefasthet enn oppgitt. Testmodellene er strikka i Drops Baby Merino, Kauni, Wollmeise og Posh Yarn Laura, og pinnene som er brukt er 2,5 og 3 mm.

En tidlig modell, strikka i det utgåtte garne Laura Sock Yarn fra Posh Yarn.
Jakka kan både strikkes rundt og klippes opp, eller den kan strikkes fram og tilbake. Det har Liv gjort i sin Wollmeise-jakke. Strikker du i rein ull trenger du heller ikke symaskin, mønsteret forklarer heklemetoden hvis du ønsker å bruke den.

Strikka i Drops Baby Merino, strikka rundt. Klippekanten blei forsterka med
symaskinsømmer før den blei klippet opp, men det er også brukt heklemetoden
her sånn at klippekanten ikke brettes mer enn 1 gang. 
 Det blir en veldig fin jakke når den strikkes i en relativt lys farge. Da kommer både de vridde rettmaskene og de falske flettene godt til rette.

Myrnas jakke i Kauni, også strikka rundt og klippet opp. 
Som jeg lovte vil de av dere som har kjøpt Eivor får kjøpe Elinor for 15 kr + mva (18,75, begge to for 56,25 inkl mva). Du kan også bare kjøpe mønsteret på Elinor, da koster det 30 kr + mva. Jeg har lagt inn litt forskjellige koder om dette så det skal ikke være nødvendig for dere å gjøre noe. Du kan kjøpe damejakka Elinor her

Som nevnt tidligere, 100 % av summen går til undertegnedes havregrøt, bortsett fra momsen som går til felleskassa. 

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...