25.2.15

Andres mønstre

Det er en renselse av og til å strikke andres mønstre. Som jeg har nevnt før. Når jeg sitter med mine egne ideer, tall, fasongtanker; når jeg svetter over farger og garn og teststrikkere (= jeg har skrevet noe uforståelig og trenger å skrive det på nytt) så er det som en pust i bakken å få strikke for andre.

Nå sist har jeg teststrikka for Wenche Roald (se mønstrene hennes her på Ravelry, hun har nicket knitnetty), hennes Lille Vinterrose. Det er barneutgaven av voksenkofta Vinterrose - en jakke jeg også har lyst til å strikke. Så mye inspirasjon, så lite tid.


Jeg valgte å strikke min i to farger selv om originalen er strikka i én. I ettertid tenker jeg at rosemønstret kunne ha vært i en skarpere farger, kanskje grønn, kanskje koksgrå, men sånn blei det denne gangen. Garnet er Shetland Soft fra Malsen og mor, i det nå utgående uvaska. Fargene er Mandel, Gulspurv og Ember (jeg veit ikke hva det het hos Malsen og mor).

Størrelsen skal være 4 år, men min er et par cm for snutt over det hele etter vask - fordi man selvfølgelig skal teststrikke en prøvelapp og vaske lappen først … så jeg er litt spent på hvordan den passer hun den er tenkt til.


De flotte og små tinnknappene fant jeg på Kilden i Alta da jeg var der i helga. Det er supert at det også fins små tinnknapper til småttinger. Med knappene veier hele jakka 112 gram; ufattelig, lette gram.

Wenche anslår at mønsteret kommer ut i løpet av mars.

9.2.15

Barnejakka Bergen, baby!

Da er mønster på barnejakka Bergen, baby! publisert, et superenkelt barnejakke-mønster. Den kommer i fire størrelser og strikkes nedenfra og opp, med rund sal og et blomstermotiv. Vrangbordene og knappekantene strikkes i perlestrikk - det blir litt søtere på den måten.

Modell i Jamieson's of Shetland Spindrift - et shetlandsk
 garn som minner veldig om Shetland Soft. 

Det er mest fanatrøye og litt blomstermotiv - det er alt.

I mønsteret anbefaler jeg å strikke med Malsen og mors Shetland Soft, med en strikkefasthet der 24 m er lik 10 cm. Da blir jakka supertynn og lett, og kan brukes både som mellomlag om vinteren og en lett utenpåjakke en våt sommer-ettermiddag.

Modell strikka i Jamieson & Smith 2-ply sweather weight
Den kommer i størrelsene 6 måneder, 1, 3 og 5 år. Den har vært teststrikka av fire forskjellige norske superstrikkere, blant annet har Linn laget denne fine versjonen i Hvit, Drivved, Cerice og Skog:


Og To vrange har laget denne i Gråpus, Flannel, Firkløver og Purpurhjerte:



Du kan kjøpe mønsteret her. Det koster 30 kr + 25 % i MVA, altså 37,50 hvis du handler fra Norge (og mønsteret er bare på norsk).

Men - hvorfor heter den Bergen, baby!?
Fordi Fana ligger i Bergen, og fordi Bergen er Norges svar på Ville Vesten i Norge, og dermed fortjener en skikkelig cowboy-kommentar fra Austin Powers.

7.2.15

Forfalskninga

Her kommer en innrømmelse: Jeg låner stjeler andres arbeid og kaller det mitt.


I det nye magasinet til Familien som kom ut 19. januar, har jeg med to nye mønstre, damejakka Torunn og barnejakka Rigmor.


Jeg fikk hjelp av to flotte teststrikkere til å strikke opp to andre modeller enn mine egne, C. strikka opp to stykker og sendte den ene til meg til å modellere. Det er 1,5 år siden. Ja, det tar lang tid å publisere mønstre … Men da jeg fikk jakka tilbake fra Familien hadde ikke C. lenger bruk for den; rettere sagt, modellen hadde vokst fra den.

Eh, nei. 
Jeg derimot har et barnebarn som har vokst inn i den. Så jeg skrev inn lapp i den (den må jo ikke forsvinne i barnehagen heller) og bytta ut den ene knappen der modellens navn sto - med en annen knapp.

Ikke en ugleknapp, men i hvert fall en fugl da. 
Tusen takk, C. for strikkejakke til Tuva'en min.

Og mens jeg snakker om uglejakker, her kommer en rettelse:
I størrelsen XL i damejakka Torunn står det at man skal øke 104 m, og så et økningsmønster. Rett skal være 112 m, og det er også det det blir hvis man følger økningsmønsteret. Med andre ord, man får rett hvis man følger økningene jeg har skrevet og ikke bryr seg om hvor mange masker jeg har skrevet at skal økes. Beklager!
Og - begge mønstrene blir publisert på Ravelry ca juli/august. 

4.2.15

To tomme teiner og 16 gram seinere

Spinner du? Da veit du sikket at det går litt i bølger, i hvert fall gjør det det for meg. Akkurat nå inviterte Sissel fra Kjerringrokk oss spinnere til stashdown på en fb-gruppe… altså at man skal prøve å få ned antall gram med fiber man har liggende.

Ser det mye ut? Det er ikke det i denne [spinne-] verden.
Jeg har ikke så mye at det gjør noe, men det er alltid godt å drive med annet enn tallknusing og strikking også så jeg kasta meg på. Mine egne mål er å spinne ferdig det jeg holder på med, den bananasplit-gulbrune merinoen på håndteinen, den bruntone-nuben på rokken og den flott shetlandsulla som jeg allerede har to fulle spoler av. Inntil jeg får tak i nye spoler må jeg gjøre ferdig det som er på håndteina mi.


Men det går ikke fort med håndtein. Ikke at det er noe mål, altså, men det blir ikke så mye som forsvinner av gangen.
Jeg spinner opp på to håndteiner til de blir så fulle de kan i den tykkelsen jeg ønsker den en-tråda garnet i.


Så setter jeg begge på etspolestativ. Og for første gang har jeg spunnet de to entråde til en totråda på en teine. Venligvis bruker jeg rokken til det også - fordi det går litt fortere …


Dette er starten, 16 gram. Når jeg har fått spunnet opp alt binder jeg sammen alle disse små nøstene før jeg vasker det. Og forhåpentligvis finner jeg noe å strikke av det også. 

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...