30.3.15

Påskekonkurranser i alle kanaler

Du husker vel påskekonkurransen? Jeg nevnte at Vottelauget hadde en offisiell konkurranse også, den som ikke er over før 14. april?


Du kan delta i begge to, den eneste forutsetninga er at du strikker et par votter fra en av bøkene våre, og at de må være ferdige på bildet. Bli med da vel, et par votter går fort i solveggen.

Og uansett hvor du er i verden, god påske :) 

27.3.15

Flash-salg av barnejakka Villsauene på Runde

Fordi barnejakka Villsauene på Runde er blitt oppdatert i dag (les under) selger jeg den litt billigere akkurat i dag - og så går det opp til en mer normal pris i morra.
To Vrange har hjulpet meg med siste finnishen og har samtidig strikka denne utrolig stilige utgaven.


Salget gjelder bare i dag, 27. mars. Prisen vil være 26,25 kr (inkl MVA), mens det fra i morgen, lørdag 28. vil koste 50 kr (inkl MVA). Avslaget på 30 % trekkes fra i kassa.

Har du allerede kjøpt denne skal du ha fått beskjed fra Ravelry om at det ligger en ny versjon til deg, og det koster selvfølgelig ingen ting.
Det er ikke så store forandringene, litt vasking og oppdatering, og det gjelder bare størrelsene 1 til 3 år:
* diagrammet er forskjøvet så ansiktet på sauene på øverste rad ser litt mer normale ut
* lagt til at man kan bruke hekle- og symaskinmetoden også
* lagt til at vrangborden på bolen skal være like lang som ermene, 4 cm
* tatt bort 1 m mellom økningene under ermene
* tatt bort siste økninga, den i vrangborden siden jakka var ganske trang i halsen allerede

Hvis du ikke har den og vil bruke deg av tilbudet i dag kan du kjøpe mønsteret her

23.3.15

Dampet.

Jeg pleier ikke å snakke varm om å dampe strikketøy, men denne gangen gjør jeg et unntak.


Denne barnejakka, Taxi 13, er endelig ferdig, nesten 2 år etter at jeg starta på den i mai '13. Det er ikke verst. Ja, den ser litt voldsom ut som helmønstra i skarpe farger med stor kontrast, men jeg skal bruke den som en opplæringsjakke - om hvordan klippe. Og i akkurat dette tilfelle, dampe.

3-needle bind-off på skuldrene
Først blei kroppen strikka, med klippekant foran, så to klippekanter til ermene, så blei klippekanten foran felt av og jeg la opp ny klippekant til forminga foran og bak. Så alt i alt er det 5 klippekanter, hver på 7 masker, i denne lille jakka.
Og grunnen til at jeg bruker klippekanter er selvfølgelig for å slippe å strikke mønsterstrikk fram og tilbake. Med klippekanter kan jeg strikke rundt.

Når kroppen var ferdig så den litt rar ut, og litt uhåndterlig så det første jeg klippa opp etter å ha felt begge skuldrene med 3-needle bind off, var å klippe opp de to klippekantene til forminga foran og i nakken.

Klippekantene som hjelper til å forme foran og i nakke
Jeg bruker en sløv saks - fordi jeg ikke fant god-saksa mi - og klipte rett av.


De fire klippekantene blei sydd ned med foldesting i samme garnet som jeg hadde strikka med, og ganske løst. Det er krokene i ulla som holder det hele sammen, ikke at den rå kanten absolutt må beskyttes.

Som syntes plukker jeg opp knappekantene og vrangborden i nakken før jeg klipper noe som helst. Her har jeg strikka vrangborder rundt det hele, fram og tilbake, vanligvis deler jeg opp i knappekanter og nakken. Siden jeg likevel skulle plukke opp alt tok jeg det samtidig. Og et lite punkt til det: Foran økte jeg 1 masker på hver side av midmaska i hjørnet på annenhver omgang, i nakken felt jeg 1 maske på hver side av hjørnemaska på annenhver omgang for å forme vrangborden litt samtidig.

Nå er kroppen litt mer håndterlig, og jeg syr i ermene.

 
Som syntes sys de inn på forsiden, og 1 maske fra kroppen tilsvarer omtrent 1 maske i ermet - litt justering må man regne med. Klippekanten for ermet er tydelig, det er ikke klipt over ennå.


Sånn ser ermet og kroppen ut etter at første ermet er sydd i. Og tenk dere at dere ser at klippekanten inne i jakka fortsatt ikke er klipt av.

Nå er alt som skal sys i ferdig, og klippinga kan begynne. Først klippekanten foran.


Uten symaskin klipper jeg midt i kanten. På samme måte som de klippekantene i halsen, vender jeg kanten inn på baksiden og syr den fast med lange foldesting i samme garn som jeg har strikka i. Her har jeg brukt svart garn for å vise at det ikke er så mange sting som skal til for å feste den ned.


Nå er jakka åpen, ermene er sydd inn og det eneste som gjenstår er å gjøre akkurat det samme med klippekantene for ermene.

Klippekanten for det ene ermet, på vrangsida
Jeg har latt noe tråd være igjen fra avfellinga, planen er å bruke denne til å sy ned klippekantene med.


Klipp opp på samme måte som med de andre kantene, selv om du nå klipper fra vrangsida. Vær ekstra forsiktig med ikke å klippe i noe annet.


Det ser ikke særlig pent ut akkurat nå, men det går bra.


Klippekantene blir sydd ned på begge sider av armehullet. Alt er en gjentagelse av tidligere prosesser.  

Og alle kantene er nå sydd ned.


For første gang på mange år opplevde jeg at klippekantene blei pølsete, veldig rund og markerte. Så selv om jeg hadde vaska jakka så jeg at det trengtes noe mer, og jeg dampet alle kantene lett med en vått kjøkkenhåndkle over. Jeg blei veldig fornøyd med resultat - selv om jeg nok ikke vil bruke damping som en vanlig metode videre. Her tror jeg problemet - i den grad det var det - var en blanding av mange sømmer, liten jakke og litt tykkere garn enn jeg pleier å bruke.

21.3.15

Nyttige lenker til metoden klipping uten symaskin

Her har jeg samla noen gode lenker til forskjellige norske og utenlandske nettsteder om metoden klipping i strikketøy uten symaskin. Det eneste jeg mangler en virkelig god gjennomgang av, er wound steek (sårkant?), se helt nederst. Kanskje jeg er nødt til å lage en sjøl? 

Den såkalte "pølsemetoden"
Kate Davies' introduksjon om klipping
Elinor Browns oversikt

Klipping uten heklekant: 
Oppklipping av barnejakke der klippekanten bare vendes og sys på bakside, den såkalte "pølsemetoden".  

Klipping med heklekant:
Om ordbruken, steeking er det engelske ordet for oppklipping
NinaPetrinas gjennomgang. 
Fra genser til jakke, Nøstebarns metode
Kate Davies' gjennomgang. 
Eunny Jangs gjennomgang. 
Bittelite heklekanttips

Klipping og håndsydd søm: 
Eunny Jang håndsydde metode

Klipping med pyntebånd: 
Anns klippekant gjemmes bak et vakkert pyntebånd

For de tøffe, klipping i rein merino: 
Tradisjonell norsk kofte i merino. 
For de supertøffe, klipping i Superwash-behandla garn og å ta opp masker til knappekantene etter klipppinga (ikke en metode jeg anbefaler, men gjør det dem som tør): 
Barnejakke fra Tin Can knits 

Hazel Tindalls tradisjonelle shetlandske klippekant, strikketrådene bare surres rundt pinnen noen ganger og så klipper man opp tilslutt på samme måte som med de andre metodene, se boka Alice Starmore Book of Fair Isle Knitting, s 101: 

18.3.15

Sy på pyntebånd

Fordi jeg ofte klipper opp strikka jakker uten å sy med symaskin hender det jeg vil beskytte den rå klippekanten med et pyntebånd. Man kan også bruke denne metoden hvis man syr med symaskin, som et alternativ til den litt tykkere strikka kanten for eksempel?

Bilde 1
Bilde 1: Ved siden av plagget som skal klippes trengs knappenåler, passende bånd og en tråd i samme farge som båndet. Saks og en tynn synål trengs også. Og så kan det være lurt å skru på en god podcast. Hva med Tante Ulls? Det skulle ta akkurat to episoder, i underkant av en time med andre ord.

Bilde 2
Bilde 2: Hvis du skal bruke symaskin så syr du to sømmer på hver sin side av midtmaska av klippekanten, da kan du klippe mellom dem. Hvis du har strikka i ubehandla ull (les om det her) kan du klippe opp uten symaskin. 

Bilde 3
Bilde 3: Se så vakker kanten er når det klippes i ubehandla ull. Det er denne kanten man ønsker å beskytte med et pyntebånd. Man kan velge seg akkurat hva slags pyntebånd man vil, bortsett fra at ullbånd bør brukes på ubehandla ullplagg med tanke på at de skal vaskes sammen i vaskemaskinen på høyere temperatur enn ullvask. 

Bilde 4
Bilde 4: Jeg klipper ikke av båndet før jeg er ferdig med begge endene på første side. Jeg lar det være ca 1-2 cm ekstra i den ene enden. Denne vender jeg inn under klippekanten og syr fast. Det samme i andre enden, men først når båndet er sydd ned på langsidene. Se også bildet under.

Etter hvert som jeg tar bort knappenålene vil sårkanten vrenge seg ut og opp fra baksiden av båndet på venstre side. Men det viktigste er at jeg har sydd meg en lomme å legge klippekanten ned i igjen, og at denne kanten er riktig plassert. 

Bilde 5
Bilde 5: Båndet jeg valgte her er relativt smalt, men hvis det bare blir plassert på en sånn måte at sårkanten er under, spiller det ingen rolle. 

Jeg syr for hånd, og jeg velger alltid å sy den siden som er lengst inn på baksiden av jakka - på bilde 5 vil det si den kanten som er til høyre. Jeg fester knappenåler oppover og tar dem av etter hvert som jeg syr ned båndet med relativt lange sting. Grunnen til at jeg har lange sting er at jeg ikke ønsker det skal bli som en "pølse" på forsiden av jakka. 

Bilde 6
Bilde 6: Nå er begge båndene sydd på, og de syns ikke på forsiden. Alle endene (4 stk) er bretta og dytta inn på baksiden av klippekanten og sydd ned på samme måte som resten av båndet. 

Bilde 7
Bilde 7: Sånn ser jakka ut på forsiden og på innsiden etter at båndet er sydd på.

Hvor finner du fine bånd? 
1) Majas manufaktur i Värmland, Sverige/nettbutikk
2) Husfliden - rundt omkring
3) Magasin Duett, Göteborg, Sverige/nettbutikk
4) Etsy har hyllemeter på hyllemeter
5) ElenaClover er min yndlingsbutikk av alle på Etsy. Det tar tid å få det, men de er rimelige og de leverer alltid.
6) Gode sy-, strikke- og tilbehørbutikker som for eksempel Nøstet mitt på Storosenteret i Oslo.
7) Perlehuset, nettbutikk

Og så skal du se etter fine bånd neste gang du er i nærheten av et loppemarked, en blomsterbutikk og gavebutikker. 

17.3.15

Påske-votte-strikke-konkurranse

Silkesauen fikk den gode ideen at vi i Vottelauget skulle holde en påskekonkurranse. En veldig god idé, syns jeg også.

Premien hos meg er to av disse bagene, en bag til to vinnere, fylt med ... overraskelser.
Jeg styrter til og sier at jeg har sydd dem sjøl og jeg er nok flinkere til å strikke enn å sy. Men det er votter  på utsiden, og det er sauer på innsiden, og den er romelig, og det er glidlås - så det er ikke så galt likevel.


Gå inn på gruppa mi på facebook (og er du ikke medlem har vi ikke så veldig høy terskel, det er bare å spørre) og les mer.  All informasjon står der inne.

Har du lyst til å være med uten å være medlem av fb, sier du? Det er enkle regler. Strikk et par votter fra en av bøkene våre (Votter fra eventyrskogen og/eller Flere votter fra Eventyrskogen) i løpet av påsken - eller gjør noen ferdige. Før tirsdag 7. april er over må du vise et bilde enten i en lenke her eller på facebook at du har et par votter ferdige. Og så trekker jeg en vinner blant alle som har deltatt.

Jo flere vottepar du deltar med, jo flere sjanser har du. Just saying. 

12.3.15

Podcastene er oppe og går igjen ...

Vel, kanskje ikke oppe og går, men det er i hvert fall mulig å lytte til dem igjen etter et år der de har ligget og samlet støv uten å være tilgjengelig.

Jeg lagde 9 podcast-episoder 2013 og 2014 med interessante garn-, mønster- og fiberfolk i Norge og Sverige. Det er disse episodene som nå er aktive igjen. Du kan lytte til dem her.

©  Banksy
Det er ikke helt utenkelig at jeg lager flere episoder, jeg må bare ha rammene litt bedre organisert denne gangen; blant annet bedre lydkvalitet og sponsorer.

Inntil videre, kos dere med dem som er der. Det er mye spennende folk der ute. 

11.3.15

Klipping uten symaskin

Jeg får stadig høre at det ikke går an å klippe i strikketøy uten å forsterke klippekanten med symaskinsøm først. Så igjen ønsker jeg å vise at det går veldig bra og at sømmen - og strikketøyet - holder seg fint, år etter år med denne metoden. På Shetland kom de aldri gang med bruk av symaskin sånn som vi gjorde i Norge, så der bruker de fortsatt denne metoden - klipping uten symaskin.

Metoden brukes når noe strikkes rundt og skal klippes opp. For eksempel gjelder det kofter, jakker, gensere (til ermehulene og hals foran og bak) og tepper. Den kan brukes både på strikketøy i mange farger eller bare i én farge - for å slippe å strikke fram og tilbake med hva det innebærer av vrangmasker.
Strengt tatt fins det ingen ting denne metoden ikke kan brukes på, hvis man trenger å klippe.

En grunnleggende forutsetning er at det som er strikka, er strikka i ubehandla ull. Det er for eksempel Rauma Finull, 3-tråda og Lammeull, New Zealand LammeullHillesvåg Ask, Malsen og Mor Shetland Soft/Holst Supersoft, Sandnes Tove og Peer Gynt, Sjølingstad 2- og 3-tråda, KauniJamieson's of Shetland Spindrift, Jamieson & Smith 2-ply jumper weight, Nøstebarns garn (den uten silke), Pickles Pure Wool - med andre ord, alt garn som ikke er Superwash-behandla eller blanda med glatte garnsorter som bambus, silke, merino, alpakka, nylon, kashmer, melkeproteiner og tencel. For å nevne de vanligste blandingene.
Jeg veit noen har hatt gode erfaringer med denne metoden i alpakka også, men jeg anbefaler alltid ubehandla ull.

For å vise hvor enkelt det er har jeg laget enda en billedserie om dette. Du kan også se denne bloggposten fra tidligere om hvor kjapt det er å klippe opp en barnejakke.

Bilde 1
Bilde 1: Teppet er strikka rundt, i flere farger av Finull og Kauni, på rundpinner, med en klippekant på 7 masker, 1 vrangmaske, 5 rettmasker, 1 vrangmaske.
Før jeg klipper opp plukker jeg opp maskene i sidekantene og strikker vrangbordene. Dette gjør de ikke på Shetland, og jeg gjør det bare for å slippe å gjøre det til slutt og dra i strikketøyet.

Bilde 2
Bilde 2: Med en skarp saks klipper jeg midt i klippekanten - og da uten at det er sydd med symaskin først.

Bilde 3
Bilde 3: Se så utrolig vakker den klipte kanten er - ingen masker som rakner og løper sin vei her.

Bilde 4
Bilde 4: På dette teppet ønsker jeg et vakkert bånd på baksiden. Sårkantene forsterkes ikke, de bare plasseres uten noe mer dilldall under pyntebåndet.

Bilde 5
Bilde 5: Pyntebåndet har ingen funksjon bortsett fra å være vakre. Det er ulla i teppet som holder kanten sammen. Man kan si båndet beskytter kanten fra å bli stygg. Hadde jeg ikke brukt pyntebånd ville jeg har vendt sårkanten dobbelt som Ugleteppet på bildet 6.

Bilde 6
Bilde 6: Denne kanten er bare  klipt opp (uten symaskin), vendt inn og sydd ned med foldesting. Denne kanten er ca 2 år gammel, og er brukt på et teppe som er i daglig bruk om vinteren. Som syntes går det bra uten symaskinsøm.

Bilde 7
Bilde 7: I denne barnejakka som er klipt opp er det brukt heklemetoden - også den uten symaskinsøm.

Jeg holder også 2-3 timers kurs rundt omkring i Norge i dette (med opplukking av masker i sidekantene og heklemetoden), så hvis dere er en interessert i mer informasjon send meg en e-post på theneedlelady@gmail.com

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...