27.11.15

Myke og ikke-myke bager

Som jeg fortalte om i går så er noen av bagene mine fora med et stivt lag, enten av vliselin (H250), eller en tykkere vatt av et slag. Jeg ser det når jeg er ute på strikkefestivaler og selger bagene mine, at de bagene som står av seg sjøl de selger jeg bedre av enn de som "flopper" over, altså de myke.

Jeg beholder b-varene sjøl, de bagene som på en eller annen måte ikke er bra nok for salg.
Men sannheten er at sjøl liker jeg best de myke. De er mest praktiske fordi de er lettere å stappe ned i andre bager, og disse strikkebagene mine er av en sånn størrelse at de nesten må fraktes i en annen bag. De myke er også lettere å vaske - selv om alle bagene mine er vaskbare. I motsetning til de som er fora med noe mellom lagene trengs de ikke å strykes etter vask, de kan bare henges opp i en klype.
Alle bager, med noe garn eller prosjekter i står jo uansett av seg sjøl fordi alle bagene mine har flate bunner.

Og apropos vask - første gangen du vasker dem kan det være greit å ha litt eddik i vannet så fargene holder seg på plass. Det gjelder særlig de bagene som har et hvitt eller naturfarga innefôr og en kraftigere farge på ytterforet.

Typiske myke bager. 
Neste salg av bager er i januar-februar, jeg skal gi beskjed i god tid. Da blir det en del av de veldig store bagene, og alle bagene vil være myke. Fordi det er det jeg liker.

Har du kjøpt bager av meg, både myke og stive? Hvilken liker du best? Og hvorfor det? 

26.11.15

Strikkebager framover

Tusen takk til alle som kjøpte strikkebagene mine i går. Hvis det fortsetter sånn, at jeg kan selge alle bagene jeg legger ut, har jeg en fin bi-inntekt til mønstersalget mitt.
Jeg veit ikke om det er noen interesse for det, men jeg tenkte jeg skulle dele hva jeg tjener på et sånt salg. Syns du det blir for privat så stopp her, hele innlegget handler om det regnskapet.

På 1 meter stoff klarer jeg stort sett å lage 6 bager. Jeg trenger både et fint stoff på utsiden, 1 fôr og oftest også enten vatt eller vliselin. Så hvis utenpåstoffet koster 200 kr per meter (vanligvis er det litt mer, men det hender også at jeg får tak i rimeligere stoff så 200 kroner er et godt gjennomsnitt) delt på 6 bager = 34 kroner.
Lerretstoff til innsiden er rimeligere, ofte bare 100 kroner per meter delt på 6 bager = 17 kr.
Vliselin for eksempel koster ca 60 kr per meter, men stort sett er det kortere enn stoff så jeg klarer bare 4 bager = 15 kroner.
Så stoffer er rundt 65 kroner.  

Stoffer til bager som kommer i 2016
Visittkort + klistremerke 4 kr
To maskemarkører 3 kr
Merkelapp 3 kr
1 glidelås 7 kr
Konvolutt 1,5 kr
Selofanpose 1,5 kr
To teposer 4 kroner

Slitasje på symaskin, tråd, saks, blader, strøm og annet utstyr som må byttes ut med jevne mellomrom, ca 5 kroner per bag.
Så småting alt i alt, 30 kr per bag.

Så en bag som koster deg 250 kroner inneholder 90 kroner i utstyr, 110 kr til meg og 50 kroner (25 %) i MVA (altså moms, som jeg sender til Skatt Øst 6 ganger i året).
Mye stoff er kutta, enda mer er ikke kutta ennå 
Når det gjelder mine 110 så er det brutto, selvfølgelig. Siden jeg kan skrive av endel av utstyret så vil skatten være lav. Jeg bruker ca 1 time på en bag, litt mer hvis innkjøp av stoff og turen til postkontoret også skal regnes med.
Men selv om det er dårlig timebetaling så har jeg ikke nevnt at dette gir meg en utrolig glede, og det gir meg anledning til å styre hverdagen min sjøl, snakke med hyggelige folk og forhåpentligvis spre litt glede til andre også.  

Og - hvis du ikke er helt fornøyd med bagen eller bagene, vær så snill og fortell meg det. Er det noe jeg kan ordne så er det en ny, bedre bag til deg.

24.11.15

Strikkebager 25. november '15

Da selger jeg 35 bager i morgen, onsdag. De fleste er middelsstore, noen er store.

Det står ved hver bag om den er middels eller stor. Middels vil si ca 30 cm brede og 20 cm dype, litt mindre enn skjermen på en bærbar datamaskin. Det vil si det er plass til to-tre små prosjekter i bagen, to-tre sokker for eksempel og et par nøster, eller starten på en kofte, eller ett sjal med garnet og pinnene. De store skal ha plass til en genser eller jakke på noen hundre gram. 
Alle bagene har flat bunn. 

Porto innenlands for 1 bag er 35 kr, bestiller du flere koster det 35 kr uansett hvor mange du bestiller. Ta kontakt med meg på ann.myhre@gmail.com - jeg selger dem etter hvert som bestillingene kommer inn, og jeg prøver å skrive her så fort som mulig om de er solgt. 

Salget foregår bare i morgen, 25. november, mellom 8 og 20. Jeg har bare disse bagene ferdige nå.

Noen av bagene er avstivet med vliselin mellom lagene, da skriver jeg at bagen er stiv. Fordelen med at bagen er stiv er at den står av seg sjøl. Ulempen er at den er litt vanskeligere å dytte ned i veska di. Og omvendt, de som ikke er stive er mer håndterlige, men de trenger et prosjekt i bagen for å stå av seg sjøl. 
Noen få har også et tynt mellomlag av vatt, de er verken stive eller myke. 

In the Navy  Utsolgt
1 stk
Stor
Kraftig, nøytralt lin/bomulls-fôr. Selv om den er myk (uten vliselin) kan den stå av seg sjøl. 
300 kr inkl. MVA + porto
 

 
Grønn tekopp - solgt
1 stk.
Mellomstor.  
Stiv.
Tynt bomullsfôr. 
270 kr inkl. MVA + porto 



Løv - utsolgt 
2 stk: Mellomstore, med et tynt lag med vatt; 1 med brun glidelås, 1 med grønn glidelås. 
Nøytralt lin/bomullsfôr.  
250 kr per stk inkl. MVA + porto 


Gule blomster Utsolgt
1 stk. Myk. 
Medium
Nøytralt bomullsfôr
250 kr inkl. MVA + porto 

Ku Utsolgt
1 stk. 
Stiv. Stor. 
Grønt bomullsfôr
300 kr inkl. MVA + porto 


Nissefar - 2 igjen 
3 stk: 2 stive, 1 vattert - alle tre med grønne glidelåser. 
Medium. 
Fôret er i tynn bomull med juledekor. 
250 kr per stk inkl. MVA + porto


Jula er her - 2 igjen 
3 stk: 2 stive, 1 vattert - stiv 1 med grønn glidelås, stiv 2 med hvit glidelås, vattert med burgunderfarget glidelås. 
Medium. 
Fôret er i tynn bomull juledekor. 
250 kr per stk inkl. MVA + porto 


Sommergult Utsolgt 
1 stk
Myk
Tynt bomullsfôr
250 kr inkl. MVA + porto 


Lilla marimekko - utsolgt
3 stk. Hvit, grå eller lillarosa glidelås. 
Stive. 
Medium
Mellomtykt, nøytralt bomullsfôr. 
250 kr per stykk inkl. MVA + porto 



Grønnkløver Utsolgt
3 stk. Gul, grønn eller grågrønn glidelås. 
Stive. 
Store
Tynt, nøytralt bomullsfôr. 
300 kr per stykk inkl. MVA + porto 


Gule sauer Utsolgt
6 stk. Lilla, mørklilla, gammelrosa, grå, grønn, neonfarget rosa glidelås. 
Stive. 
Medium til stor
Kraftig, nøytralt bomullsfôr. 
270 kr per stykk inkl. MVA + porto 



Delft - utsolgt
2 stk:
1 stiv med mellomblå glidelås. 
1 vattert med mørkeblå glidelås. 
Medium til stor. 
Tynt, blått bomullsfôr. 
270 kr per stykk inkl. MVA + porto 

Pingvinene Utsolgt
7 stk: 
4 stk, stive, 1 med gul, 1 med lysgul, 1 med svart og 1 med oransje glidelås; 
2 stk myke, 1 med neonfarget oransje og 1 med lysegrå glidelås; 
1 vattert med oransje glidelås. 
Medium.
Kraftig stripete bomullsfôr, bortsett fra på den vatterte som har tynt bomullsfôr. 
250 kr per stykk inkl. MVA + porto 



Jeg tar imot bestillinger på bagene fra og med klokka 8 i morgen tidlig. Jeg tar dem i rekkefølge som bestillingene kommer inn og du får beskjed i løpet av minutter om du har fått det du ønsker og bestiller; da vil du få beskjed om hvor mye du skal sette inn på kontoen min og jeg får navnet og adressen til hvor jeg skal sende den eller dem. 
Jeg sender alle bestillingene etter hvert som det er bekreftet at du har betalt. 

Hvis du ikke er fornøyd med bagen returnerer du den og du får pengene tilbake - naturligvis. Adressen min følger med e-posten du får. 

20.11.15

Stavangerluene

Tidligere i våres publiserte jeg strikkemønsteret på Stavangerlua etter en idé av strikkemønsteret til Shetland Wool Week og Sjølingstadtreffet. Alle strikketreff med respekt for seg sjøl skal ha et merke, noe som alle som deltar kan kjenne hverandre igjen på, ikke sant? 

Og samtidig utlyste jeg noen konkurranser, blant annet en egen kategori for luer strikka opp i håndspunnet garn. Og jeg var så heldig å få inn 10 luer av 14 par med spinnere/strikkere. 
Alle Stavangerluene som blei strikka opp av håndspunnet  garn (noen luer
kom inn etter at jeg hadde tatt bilde av hver enkelt lue så alle er ikke med)
Luene kom via meg for at de skulle bli med til Stavanger. Og jeg blei kjempeimponert over nivået, både på garnet og på strikkinga. Ikke alle hadde truffet strikkefastheten, men det betydde ingenting i denne sammenheng. Det vakre garnet og luene som de var strikka opp var en pryd, alle sammen. 
(Jeg beklager at jeg ikke har skrevet ned hvem som spant og hvem som strikka de forskjellige luene, jeg håper dere det gjelder kjenner dem igjen?)

De blei hengt opp på Møteplassen i Sølvberget, Stavangers kulturhus, etter at de, luene, åpna Strikkehelga i november. På rød løper til og med. 


På Sølvberget satt det en gjeng med ungdommer som skulle på kino, og de blei spurt om de ville være med å vise fram luene. Og det var nesten ikke nei i deres munn. Her poserer noen av dem - og andre som hadde kommet til åpninga - i noen av luene.


Vi fikk hjelp av store og små til å vise fram luene. Dommerene som skulle vurdere de tre vakreste luene som de var på et hode tok ikke hensyn til alder og kjønn, her var det farger og uttrykk i det de passerte panelet.

Noen blei litt lei - og varm - etter hvert, men lua satt på, den.

Lua som de fem i juryen synd var den fineste var den som var spunnet av Sylvi og strikka av Anne-Lise. 
Jeg beundrer lua til Sylvi og Anne-Lise
Og her er kortversjonen av alle de andre strikka Stavangerluene som blei vist på den røde løperen straks etter:

Jeg veit at arrangørene bak Stavangerhelga satt stor pris på arbeidet, og Kirkens bymisjon (som fikk luene da de blei tatt ned) takka og var veldig takknmelig for gavene. Og flere strikkere ga uttrykk for at dette var artig å delta i, og jeg håper alle som deltok og som ennå ikke har kommentert hadde det like hyggelig som jeg hadde det, underveis.

Tusen takk, dette var et godt samarbeid! 

16.11.15

Strikkefisk

Har du hørt om strikkefisk, eller bare fisk som det også kalles? Det hadde ikke jeg heller for et par år siden. Og det var da jeg satt og strikke på Ulden cardigan for andre gang at jeg kom på at jeg jo hadde en fisk liggende.


På den lille barnejakka skal man flette hver 6. omgang. Og jeg sitter og parlamenterer med meg sjøl:
- Nå er det vel fem omganger, nå skal jeg flette?
- Er det ikke det, da?
- Det ser sånn ut?
Og så fletter jeg. Og så ser jeg at jeg har strikka en omgang for lite eller en for mye.

Ikke at det spiller noen stor rolle at det blir feil. Det er mer den evige diskusjonen med meg sjøl som gjorde at jeg fant fram fisken med seks ringer.

Min fisk står på slutten av omgangen, så når jeg har strikka første omgang etter at jeg har fletta, flytter jeg pinnen inn i første ring. Og sånn fortsetter det til jeg har kommet til femte ring. Da veit jeg at nå er jeg ved sjette omgang, og nå skal jeg flette. Den kan også brukes hvis man skal øke eller felle etter et visst antall omganger.

Mange bruker en tråd med løkker også, det fungerer fint. Noen skriver det ned, fint det også (men bare husk å oppbevare lappen på samme sted hvis strikketøyet blir liggende). Noen putter inn en sikkerhetsnål på den omgangen som er fletta, da blir det lettere å se og telle. Fungerer fint det også. Litt kronglete hvis man har mange fletter, men det viktigste er at man finner en metode som fungerer.

Hvor jeg har kjøpt min? Jeg kjøpte den av Vigdis på strikkekafe i Mandal for noen år siden, den kom sammen med tre andre fisker i forskjellige lengder - selv om jeg kan ta disse ringene fra hverandre og lage dem lenger og kortere altså. Hun selger dem via fb-siden sin her.
Det går an å kjøpe dem på etsy også, de har det kjedelige navnet chain row counter

11.11.15

Vognteppet Nordiske stjerner

Velkommen lille stjernebarn. Du skal varmes under et teppe av nordiske stjerner.
Det var det jeg ønsket med dette teppet, å samle så mange stjerner jeg kunne finne og spre dem utover et teppe av ull. Jeg har saumfart gamle norske mønstre, islandske, svenske, finske, shetlandske, færøyiske - og det var ikke så vanskelig å finne dem.
Dessverre - og heldigvis - er det massevis av stjerner igjen der ute.
Vognteppet Nordiske stjerner
Teppet i mønsteret er strikka i Raumagarn Finull og Hillesvåg Ask med en strikkefasthet på 25 masker er 10 cm. Det er blitt nesten helt kvadratisk, 73 x 72 cm, passe vognteppe-størrelse. Det veier akkurat 250 gram, og jeg foreslår i mønsteret at du bruker 200 gram Finull i bunnfargen og 100 gram av Ask i naturhvitt; faktisk mengde er 180 gram i bunnfargen og 70 gram i mønsterfargen.
Du kan også bruke Sjølingstad 2-tråda, eller hvilket som helst garn etter eget forgodtbefinnende.
Mønsteret forklarer både i tekst og bilder (og lenker) både hekle- og pyntebåndmetoden.
Mønsteret kommer med ett diagram som viser alle stjernene, og så er det delt i fire biter så det skal være lettere å følge rad for rad. Det er også to fotoserier, en som viser heklemetoden og en som viser hvordan du kan sy på pyntebånd over sårkanten.
Mønsteret koster 35 kr + 25 % MVA, i praksis 44 kroner for norske kjøpere.
Du kan kjøpe det via Paypal her, eller gå til Ravelry og se mer informasjon og flere bilder.

Jeg gleder meg til å se alle under stjernene. 

1.11.15

Vottene Fire fine fruer og en herremann

All ære til votter strikka i flere farger. De er varme. De er vakre. De er slitesterke. Men det er kanskje ikke dem du leiter fram når du skal sykle til kinoen i september? Eller de du tar på deg, sammen med finkåpa når du skal Nationaltheateret? Og egentlig er det kanskje noe annet du ville hatt på hendene når du skal løpe til bussen?

Fin frue 1, ja. 
Og hva med en vanlig søndag når du bare skal på nærmeste Norð-bakeri og møte ei venninne for en god kaffe (ja, denne teksten inneholdt produktplassering ... ), hva slags votter er det egentlig du trenger? Noen lette, tynne og pene, sier du? 



Det er der e-boka Fire fine fruer og en herremann kommer inn i bildet. Vottene er ikke så spennende å strikke som mønsterstrikka, men de er kjappe og bortsett fra herrevottene trengs det mindre enn 50 gram i én farge til hvert par. 
Fin frue 3 - den enkleste av de fire damevottene
De fem parene kommer i forskjellig vanskelighetsgrad. Eller vanskelig? Mindre arbeidskrevende, er riktigere å si. Herrevottene består av rette og vrange masker i et strukturmønster oppå hånda. Og - alle vottene har glattstrikka håndflate og tommel så det er korte omganger med mønster selv på de mest arbeidskrevende. 
Herremannen - den enkleste av de fem votteparene 
Mønsteret er på 33 sider, med gode forklaringere og bildebeskrivelser til alle teknikkene som er brukt. Det er også foreslått begreper å søke på hvis du trenger mer hjelp, og lenker til andre gode kilder. E-boka er organisert sånn at ett og ett mønster kan skrives ut, med forkortelsene. 
Fargene i Ninapetrinas garnpakke gåt fra lys til mørkgrå
Alle de norske votteparene er strikka i tynt, mykt garn fra Ninapetrina.no. Hun farger garnet fra sauerasen Blue Faced Leicester (BFL) i forskjellige garnpakker, og de fins også til salgs i butikken hennes. Det som er det beste med garnpakkene er at hun har lagt med litt ekstra generøse nøster i de mørkeste fargen, den som er til herremannen siden de trenger litt mer enn 50 gram. 
Fin frue 1 har løv, bær og blomster oppå hånda. Ikke
vanskelig, men litt arbeidskrevende. 
Alle vottene i den engelske utgaven er strikka i den reine ulla Chickadee fra Quince & Co, som jeg har fått tak i på det norske nettstedet Viitre.no. Bortsett fra Herremannen er det samme masketall i begge utgaver, så den tynne BFL'en fra Ninapetrina.no og den noe tykkere Chickadee har samme kvaliteter. Herremannen kan fint også strikkes i Loft fra Brooklyn Tweed - eller hvilket garn du måtte ha tilgjengelig. 
Det trengs mindre enn et nøste med Loft fra Brooklyn Tweed til
Herremannen 
E-boka selges for 100 kroner, men fram til etter Strikkehelg i Stavanger neste uke vil den koste 85 kroner med koden byvotter. Tirsdag 10. november går prisen opp. Du kan kjøpe e-boka med de fem vottemønstrene direkte via Paypal her, eller hvis du vil se mer informasjon kan du sjekke Ravelry her
Det legges til 25 % moms/MVA på salg til norske kjøpere så faktisk pris er 106 kroner for den med koden, og 125 kroner for den som blir solgt etter 10. november. 
Fin frue 4 er den mest arbeidskrevende av de fem vottene, med
masker som flytter seg hit og dit hele tiden.
Men kanskje også de vakreste? 
Alle vottene starter med tunnelopplegg som er forklart i bilder på tre sider, fra starten med to pinner til du drar ut tråden for å se at alt fungerer som det skal. I tillegg kommer jeg med mange forslag til hvordan du kan strikke vottene med enkle hjelpemidler. 


Fin frue 3 ser mer komplisert ut enn hun er. Og - hun er vendbare.
Disse er strikka i rein, myk ull fra Quince & Co, Chickadee
Jeg håper at du vil få noen fine votter å bruke før du skal ut og gå på ski og hogge ved. For da trenger du sterkere votter. 

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...